Loading...

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Återställer funktion och form

Vad skiljer rekonstruktiv plastikkirurgi från den estetiska?

Rekonstruktiv plastikkirurgi är den del av den plastikkirurgiska specialiteten som syftar till att återställa eller förbättra funktion och utseende på vävnader som skadats eller var missbildade redan vid födseln. Även om man brukar dela upp plastikkirurgin i den rekonstruktiva och den estetiska så är det egentligen samma grundläggande metoder som används. Exakt samma operation kan till och med hos en patient betraktas som rekonstruktiv och hos en annan för estetisk. Vi kan som exempel ta bukplastik på två normalviktiga kvinnor som fått hängbuk på grund av graviditeter. Hos den ena av kvinnorna är buköverhänget så att det skulle kunna leda till medicinska besvär i form av eksem, svamp etcetera varför hennes bukplastik betraktas som rekonstruktiv och utförs inom den offentliga vården. Den andra kvinnan har någon centimeter mindre överhäng varför hennes operation betraktas som estetisk varför hon får bekosta den själv på en privat klinik. Både kvinnorna kommer genomgå exakt samma operation men den första som en rekonstruktiv åtgärd och den andra som en estetisk. I Sverige har vi bestämt att estetisk plastikkirurgi inte skall utföras inom den offentliga vården men som ni förstår så är gränsdragningen ofta svår. Inom vissa patientgrupper finns det idag nationella riktlinjer som skall underlätta vid avgränsningen mellan rekonstruktiv och estetiska indikationer för en operation. Det är också svårt att dra gränsen för när en rekonstruktiv åtgärd övergår i en kosmetiskt och alltså inte längre skall åtgärdas inom offentlig vård. Om vi tar vår kvinna som fick operationen som rekonstruktiv operation i förra exemplet. Operationen gick bra utan komplikationer men vid återbesöket hos plastikkirurgen 1 år efter operationen påpekar patienten att ärret är bredare på ena kanten vilket stör henne. Det breddökade ärret har ingen medicinsk påverkan utan det är helt och hållet ett estetiskt problem. Trots det så åtgärdar man ofta ärret inom den offentliga vården därför att man påbörjat vårdkedjan där även fast indikationen nu är helt kosmetisk. Jag tror att alla vi plastikkirurger har en så stark önskan att få till perfekta resultat att det är svårt att lämna en patient även med mindre kosmetiska avvikelser även om det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det rätta att göra.


Vem behöver rekonstruktiv plastikkirurgi?

Det finns många orsaker till att en person behöver en rekonstruktiv plastikkirurgisk operation: Vissa föds med en del av kroppen som inte utvecklats som förväntat exempelvis som vid läpp- käk- och gomspalt. Andra exempel är de som föds utan ett ytteröra (mikroti) eller som saknar en bit av urinröret (hypospadi). Listan kan göras lång och vid så gott som alla de missbildningar som berör de yttre delarna på kroppen så är plastikkirurger inblandade i omhändertagandet. Vid andra tillfällen blir vävnader förstörda eller tas bort på grund av cancer. Plastikkirurger tar dels bort olika typer av hudtumörer och återställer vävnaderna dels är man ansvariga för rekonstruktioner efter att läkare från andra specialiteter så som kirurgi, ortopedi och öron- näsa- hals har tagit bort tumörer. Rekonstruktionerna efter cancerkirurgi kan innebära allt från att såret sys ihop till avancerade metoder för att flytta vävnad från en del av kroppen till en annan genom att koppla in kärl och nerver så kallad mikrokirurgi. Ett stort område här är rekonstruktioner efter att en bröstcancer opererats bort av bröstkirurger. Vävnader kan också bli förstörda vid olika former av olyckor. Plastikkirurgin ansvarar bland annat för brännskadevården där man finner de största vävnadsskador man kan tänka sig. Även andra skador av kroppens mjukdelar så som hud och muskler oavsett skademekanism faller på plastikkirurgens bord. Ofta innebär dessa fall ett samarbete med andra specialiteter exempelvis ortopedin som tar hand om de skadade bendelarna vid en fraktur medan plastikkirurgin tar hand om att täcka frakturen med muskler och hud så att den kan läka. Ett stort område inom den rekonstruktiva plastikkirurgin som kan vara svårt att stoppa in i någon av de nämnda grupperna är den könsbekräftande kirurgin. Det handlar om personer som tilldelats ett visst kön vid födseln styrt av hur könsorganet ser ut men som visar sig ha en motsatt könsidentitet. I dessa fall är det plastikkirurger som efter att personen utretts och fått tillstånd av Socialstyrelsens rättsliga råd kirurgiskt ändrar det fysiska könet för att stämma överens med personens könsidentitet.

vart vänder jag mig för rekonstruktiv plastikkirurgi?

Grundtanken i Sverige är att Du vid behov av en rekonstruktiv åtgärd för att åtgärda ett medicinskt problem skall få hjälp med detta inom den offentliga och skattefinansierade vården. Som vi har diskuterat ovan så är dock ofta gränsdragningen mellan estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi mycket svår. Ibland förs det fram så luddiga begrepp som att "den som lider tillräckligt mycket skall få hjälp". Om vi hade tillgång till en "lidometer" med vilken vi kunde mäta en persons lidande vore denna inställning adekvat med tyvärr har vi inte det. I vissa fall har man bestämt att alla i en viss patientgrupp som önskar åtgärd skall få detta inom den offentliga vården medans det i andra fall krävs vissa kriterier som exempelvis tillräckligt stort buköverhäng mätt i cm för att få operationen skattefinansierad. I en del fall är det en subjektiv bedömning av en enskild plastikkirurg eller en grupp av läkare på kliniken som avgör om en operation som patienten önskar är att betrakta som rekonstruktiv eller inte.

Om Du har ett medicinskt problem som Du tror kan lösas genom en plastikkirurgisk operation och vill se om det går att få den utförd inom den offentliga vården så behöver Du remitteras till en plastikkirurgisk klinik på ett universitetssjukhus. Du kan antingen be din vårdcentral skriva en remiss eller så skriver Du en så kallad egenremiss. Det senare innebär helt enkelt att Du själv skriver remissen och skickar den till den plastikkirurgiska kliniken. En egenremiss skall behandlas på precis samma sätt som om remissen kom från en vårdcentral eller annan vårdinstans. Tänk på att uppge så mycket information som möjligt exempelvis din vikt och längd, medicinering, sjukdomar, vilka besvär Du har etcetera och om möjligt skicka med en bild. På regionernas hemsidor brukar det finnas mallar för egenremisser ibland till och med specifika mallar för särskilda frågeställningar. I Sverige har Du rätt att söka dig till vilket offentligt sjukhus som helst för polikliniska besök det vill säga när man inte ligger kvar på sjukhuset men skulle det bli aktuellt med en operation efter vilken du behöver sova över på sjukhuset så måste hemlandstinget godkänna om den skall utföras på ett sjukhus i annan region varför det vanligen är smidigast att redan från början skicka remissen till den klinik som är ansvarig för plastikkirurgi i din hemregion.

Ställ en fråga till våra experter!


Dina kommentarer skapar plastikinfo.se


Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler kommentarer vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla kommentarer och frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!

Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.

Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!


 


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.

  • Fantastiskt så mycket hjälp jag har fått genom att läsa de här sidorna. Nu känner jag mig mycket säkrare och tryggare.
    Sofie
    Stockholm
  • Vilket jobb ni har lagt ner för att samla all den här informationen!
    Marie E
    Malmö
  • Tack för all hjälp. Hittade det mesta under FAQ och det jag inte hittade där fick jag svar på nästan direkt när jag mailade.
    Karin
    Stockholm
  • Raka och seriösa svar. Man märker att ni vet vad ni pratar om
    Eva-Marie
    Linköping
  • Tur att jag hittade den här sidan på nätet. Stort tack!
    Erik
    Norrköping
  • Tack för alla svar nu känns allt mycket lugnare
    Maria
    Göteborg