Loading...

Öronplastiker

Operationer på ytterörat

Varför operera ytterörat

Det finns ett flertal orsaker till att en person vill genomgå någon form av plastikkirurgisk operation av sina ytteröron, samtliga av estetisk karaktär förutom vid så kallad microti då ett ytteröra helt eller delvis saknas vid födseln.

Den absolut vanligaste plastikkirurgiska operationen på ytteröron är tillbakasättning av utstående öron (otoplastik). Andra orsaker till att man önskar plastikkirurgi i området är stora öronsnibbar, stor öronskå, genomdragna hål i öronen och borttagande av uttänjda hål i öronen. Vi beskriver var och en av dessa operationer här nedan.


Otoplastik, tillbakasättning av utstående öron.

Vad som ger ytterörat dess form är sen "byggnadsställning" av brosk (elastiskt brosk) som finns under huden. Normalt så veckar sig brosket så att vi får den ytterkant som kallas helix och innanför denna ytterligare ett veck, anti helix (se det röda strecket på bilden. Om broskets fibrer är Starkare på framsidan än på baksidan så böjs brosket framåt varvid anti helix inte bildas och örat står ut. Det här är inget som påverkar hörseln med kan uppfattas som estetiskt störande och kan även var opraktiskt när man skall ha hjäm, mössa etcetera på huvudet.

Vanligen opereras utstående öron i yngre år, strax innan skolstart, inom offentlig vård men ibland är det först i vuxen ålder man börjar störa sig på utseendet av öronen och får då göra operationen på egen bekostnad privat. Vanligen går det bra att göra operationen i lokalbedövning men mindre barn kan behöva lättare narkos (sedering). Plastikkirurgen öppnar på baksidan av örat och avlägsnar hud som kommer bli överskott när örat böjs bakåt. Sedan går hen igenom brosket för att kunna frigöra huden på framsidan utan att göra några sår i huden på den sidan. Brosket skrapas/slipas för att försvagas så att brosket naturligt böjer sig bakåt. Brosket fixeras i detta läge med suturer varefter såret sluts med suturer som kroppen själv löser upp. Tidigare var det vanligt att man skar igenom brosket hela vägen från ovansidan till längst ned. Detta förfaringssätt gav dock besvär i form av köldkänslighet i öronkanten och att broskdelarna inte växte ihop varför denna metod anses förlegad idag. Du kan gå hem samma dag som operationen med ett förband som håller in öronen vilket du skall ha dag och natt i minst en vecka. Efter första veckan finns det lite olika strategier hur och hur länge Du skall fortsätta med förbandet eller ett pannband men vanligt är att man fortsätter i ytterligare ett par till några veckor. De risker som är aktuella handlar framför allt om läkningsprocessen där infektioner kan störa och fördröja läkningen. Personer med anlag för keloider skall vara försiktiga med operationer på ytterörat då det är et högriskområde för den typen av ärrläkning.

Förminskning av öronskålen (conchan)

Den skålformade delen av ytterörat i mitten kallas för concha och kan ibland bli åt det större hållet vilket kan uppfattas som estetiskt störande. Förminskning av conchan sker liksom örontillbakasättningen från baksidan av örat för att undvika ärr på framsidan. Vanligen går det bra att göra operationen i lokalbedövning och Du kan lämna kliniken direkt efter operationen med ett bandage över öronen. Även om bandaget lan tas bort redan efter någon dag så får Du räkna med att bli missfärgad och svullen varför det kommer synas att Du opererats åtminstone någon vecka. De risker som finns är de samma som för örontillbakasättningen.

Genomdragna hål i öronen

Att ta hål i öronen har varit mycket vanligt sedan lång tid tillbaka. Vid bärande av stora, hängande örhängen så töjs hålet långsamt ut nedåt och till slut kan det gå igenom hela öronsnibben varvid hålet omvandlas som ett "klipp" i snibben. Detta är inte bara esttiskt störande utan innebär även att hålet inte kan användas för det det var avsett för.

Detta går att åtgärda i lokalbedövning genom att Plastikkirurgen skär ut "klippet" så att det blir råa sårytor som kan sys mot varandra så att de läker ihop. Suturerna som används på utsidan är sådana som måste plockas bort men de bör sitta i 10-14 dagar innan de avlägsnas. När det hela läkt så blir det ett diskret ärr där "klippet" var och det finns inget hål längre. Vill Du ta ett nytt hål bör du vänta i sex månader så att vävnaden hunnit stabilisera sig.

En liknande situation är när en person tänjt ut sitt hål i örat till stora dimensioner med speciella ringar. Inte sällan tröttnar man på utseendet och vill inte längre bära dessa ringar men det stora hålet finns kvar och ger ett oestetiskt utseende. Då detta är en relativt ny företeelse i Sverige har vi fått utarbeta nya metoder för att återskapa öronsnibben utan hål. Operationen sker i lokalbedövning och Du kan gå hem direkt efter operationen. Efter operationen är de olika vävnadsdelarna sydda mot varandra med suturer som skall avlägsnas efter 10-14 dagar. Det blir ett diskret ärr på snibben.

Ställ en fråga till våra experter!


Dina frågor skapar plastikinfo.se


Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!

Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.

Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!


 


  •  
  •  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.

  • Fantastiskt så mycket hjälp jag har fått genom att läsa de här sidorna. Nu känner jag mig mycket säkrare och tryggare.
    Sofie
    Stockholm
  • Vilket jobb ni har lagt ner för att samla all den här informationen!
    Marie E
    Malmö
  • Tack för all hjälp. Hittade det mesta under FAQ och det jag inte hittade där fick jag svar på nästan direkt när jag mailade.
    Karin
    Stockholm
  • Raka och seriösa svar. Man märker att ni vet vad ni pratar om
    Eva-Marie
    Linköping
  • Tur att jag hittade den här sidan på nätet. Stort tack!
    Erik
    Norrköping
  • Tack för alla svar nu känns allt mycket lugnare
    Maria
    Göteborg