Loading...

Bröstimplantat

Allt Du vill veta om bröstimplantat/bröstproteser

Vad består ett bröstimplantat av?

Efter val av plastikkirurg så är val av implantat det viktigaste beslutet Du tar inför en bröstförstoring. Om Du tittar på nätet är det lätt att få uppfattningen att det finns oändligt med olika implantat på marknaden. Egentligen handlar mycket om olika namn på i princip samma sak. Materialmässigt kan man dela in implantaten i de som är fyllda med silkongel och de som är fyllda med koksaltsvatten. De förstnämnda är i dag de absolut mest använda i Sverige både inom estetisk- och rekonstruktiv bröstkirurgi. Själva höljet eller ”skalet” är gjort av silikon på alla proteser även om det finns några som har en beläggning av polyuretan utanpå silkonhöljet. När det gäller ytan på implantatet så talar man om släta respektive texturerade proteser där de senare har en ”ruggad” yta medan de förstnämnda är helt släta. Det har varit svårt att vetenskapligt påvisa någon egentlig skillnad i slutresultat av dessa ytor men olika plastikkirurger föredrar ofta någon av dem. Det finns en koppling mellan en typ av grovt texturerad yta och en form av lymfom (lymfkörtelcancer) som heter ALCL. Du kan läsa mer om ALCL på sidan där vi samlat information kring detta.


Bröstimplantatets profil

Ett begrepp som förekommer när man pratar om implantat är implantatets ”profil” vilket handlar om bredd kontra höjd. Det innebär att ett implantat med samma volym kan vara brett och därmed lägre eller smalare och högre (mer ”put”). Ibland uppfattas det som att de olika profilerna finns för att Du som patient skall kunna välja hur som helst bland dessa. Egentligen så är fördelen med olika profiler att patienter med olika storlekar på bröstkorgen och bröstbredd skall kunna välja samma storlek på implantaten. Om en kvinna med smal bröstkorg och en med en bredare bröstkorg önskar lägga in lika stora proteser så måste den med smal bröstkorg lägga in proteser med en högre profil för att implantaten skall få plats på bredden och den med bred bröstkorg behöver en bredare och därmed lägre protes för att få fyllnad under hela bröstet. Skulle de inte göra det så hade proteserna på den första kvinnan hamnat för nära i mitten och på den med bred bröstkorg hade mellanrummet mellan dem blivit för stort. Det här innebär att när din plastikkirurg vet vilken storlek på implantaten du vill ha och har mätt din bröstkorg och bröst så kan han räkna ut vilken profil som passar dig bäst. Ibland så hamnar man givetvis i ”gråzoner” då Du och din plastikkirurg får diskutera om ni skall gå för mer ”put” eller mycket fyllnad i dekolletaget.

Hur väljer man storlek?

När det gäller själva storleken på implantatet så är det bara Du själv som genom att prova kan avgöra viken storlek som gör dig mest nöjd. Givetvis kan man prova att lägga proteser i Bhn hos din plastikkirurg men att bestämma sig efter en kort stunds prövande under en konsultation brukar inte leda till ett resultat som patienten är nöjd med, det tar betydligt längre tid än så att komma fram till vilken storlek som gör att just Du känner dig bekväm och nöjd. Ett välbeprövat sätt att testa sig fram i lugn och ro hemma är det så kallade ristestet. Det går till så att du lägger ris i plastpåsar eller strumpor som Du formar som en korv och lägger i botten på Bhn så att vad du ser ovanför Bhn, det så kallade dekolletaget, är din egna vävnad. Du kan då få en bättre känsla för hur resultatet kommer bli om man lägger in ett implantat med samma volym som riset i påsen. Man skall dock komma ihåg att implantatet kommer hamna djupare in och upplevas som lite lite mindre än det man lägger helt i Bhn vare säg det är en påse med ris eller ett implantat. Det är därför bra om Du hittar en storlek när Du provar med rispåsar som känns bra men nästan för stort.

En vanlig fråga vi får är om man via en datamanipulerad bild kan se hur brösten kommer se ut efter en operation. Det enkla svaret är nej då det är så många parametrar som avgör slutresultatet efter att ett visst implantat har lagts in som dagens digitala system inte tar hänsyn till. Den bild man får fram utgår ifrån att alla har i stora delar samma utgångsläge och samma förutsättningarna i vävnaderna vilket innebär att den i de allra flesta fall ligger långt från det färdiga resultatet. Risken är att Du luras att tro att Du inte själv behöver prova dig fram och blir besviken efter operationen. Tyvärr marknadsförs olika bildmanipuleringssystem som ett sätt att ge dig en säker bild av ditt slutresultatet vilket är långt från sanningen.

Att välja tillverkare

Konkurrensen på marknaden för implantat är stor och nya företag dyker ständigt upp. För att utmärka sig bland alla företag gör ibland nya företag tillägg till sina implantat som inte tillför något mervärde men som kan användas i marknadsföringen. Det kan handla om nya namn på egenskaper hos implantaten som redan finns hos andra tillverkare men som genom ett eget namn kan framställas som en innovation vilken gör just dessa implantat bättre. Det finns även exempel på att tillverkare stoppar in saker i implantaten exempelvis små sändare som skall användas för att läsa av vilket implantat som finns i patienten. Man skall vara medveten om att implantat går sönder och att dessa metallföremål då hamnar i patientens vävnad och är mycket svåra att hitta vid ett urtag av implantatet varför jag personligen inte kan se någon fördel utan endast risker med denna typ av tillägg till implantaten. Ett annat marknadsföringsknep är att presentera ett antal garantier som redan ingår hos alla tillverkare under ett häftigt konceptnamn som man tar ett pristillägg för. Jag anser att det som är viktigast när det gäller val av tillverkare av implantat är företagets historia inte olika marknadsföringsstrategier. Har företaget funnits så länga så att eventuella barnsjukdomar med deras implantat hunnit upptäckas? Har de under den tid de funnits haft några problem med implantaten? Har de tagit ansvar för sina garantier och åtaganden? Har deras specifika tekniker testats på ett vetenskapligt sätt? Har företaget gjort långtidsuppföljningar av sina proteser?

Hur länge håller ett implantat?

I dag lämnar de stora tillverkarna en ”livstidsgaranti” på sina implantat men det innebär inte att de garanterar att de håller hela din livstid utan att Du får nya implantat om de skulle gå sönder. Vissa tillverkare ger också ett ekonomiskt bidrag till själva operationen under den första tiden om ett implantat skulle gå sönder. Ibland hör man att man bör byta sina implantat efter si eller så många år. Det är ett påstående som framför allt är relevant när det gäller de koksaltsfyllda proteserna där det sker en förslitning av det ventilsystem som finns på dessa vilket innebär att risken för att vattnet skall läcka ut ökar kraftigt efter ca 15 år. De silikonproteser som används idag är helgjutna och förväntas hålla betydligt bättre men även dessa implantat kan gå sönder. Det går dock inte att säga att risken ökar efter en viss tid då man ibland kan se trasiga proteser efter relativt kort tid medan andra kan hålla en hel livstid. Ett tecken på att ett implantat gått sönder kan vara att bröstet plötsligt ändrar form och inte längre liknar det på den andra sidan. Det är långt från alltid det sker någon formförändring då silikongelen i dagens proteser fyller ut även om den ligger utanför proteshöljet. Det är inte ovanligt att det i samband med en operation av andra orsaker exempelvis storleksbyte som man upptäcker att implantatet spruckit. Tyvärr finns det inget 100 % säkert sätt att fastställa att ett implantat är trasigt utan att öppna upp och inspektera det. Ultraljud utfört av en van röntgenläkare kan ibland ge en indikation på att ett implantat är trasigt men ger väldigt ofta fel information. Inte ens avancerade undersökningar som exempelvis magnetröntgen kan helt säkert avgöra om ett implantat spruckit. Det innebär att enda sättet att helt säkerställa om ett implantat gått sönder är operation.

Ställ en fråga till våra experter!


Dina frågor skapar plastikinfo.se


Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!

Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.

Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!


 


  •  
  •  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.

  • Fantastiskt så mycket hjälp jag har fått genom att läsa de här sidorna. Nu känner jag mig mycket säkrare och tryggare.
    Sofie
    Stockholm
  • Vilket jobb ni har lagt ner för att samla all den här informationen!
    Marie E
    Malmö
  • Tack för all hjälp. Hittade det mesta under FAQ och det jag inte hittade där fick jag svar på nästan direkt när jag mailade.
    Karin
    Stockholm
  • Raka och seriösa svar. Man märker att ni vet vad ni pratar om
    Eva-Marie
    Linköping
  • Tur att jag hittade den här sidan på nätet. Stort tack!
    Erik
    Norrköping
  • Tack för alla svar nu känns allt mycket lugnare
    Maria
    Göteborg