Loading...

Halslyft / halsplastik

Stramar upp hud och muskler på haösen

Vad innebär ett halslyft?

Ett halslyft eller halsplastik som det även kallas är en operation som görs för att strama upp vävnaderna på halsen och återge den dess ursprungliga utseende. Det tas således bort överskottshud men ofta behöver även underliggande mjukdelar och muskler stramas upp. Orsakerna till den slappa huden är i princip samma som vid orsakerna till behov av ansiktslyft (ålder, viktminskning, rökning, solning, stress mm), dock finns här ofta en stark genetisk orsak. Om hudslappheten mer eller mindre enbart är lokaliserad till halsen så kan det göras en isolerad halsplastik, annars görs operationen ofta tillsammans med ett ansiktslyft. Inte sällan kombineras halslyftet med en fettsugning av halsen.


Hur går ett halslyft till?

Operationen görs i narkos, dvs du är helt sövd. Sövningen kompletteras dock med lokalbedövning. Operationen börjar med en fettsugning av halsen, oftast via ett kort snitt undertill hakan. Fettsugningen görs för att vid behov ta bort fett men även för att lossa på halshuden (från underliggande muskler). Därefter läggs själva snitten för att avlägsna hud samt komma åt den underliggande vävnaden. Beroende på hur mycket överskottshud som finns, samt var den är belägen, kan snitten läggas på litet olika ställen. Oftast läggs snitten undertill runt örsnibbarna gående bakåt och sedan ned längs med bakre hårkanten. Om hudhänget till stor del ligger centralt under hakan kan det istället behövas en hudborttagande operation just nedom hakan. I vissa fall där det finns ovanligt mycket hud framtill på halsen kan det behövas en ”direkt” halsplastik. Snitten läggs så att ärren blir så litet synliga som möjligt men vid en direkt/främre halsplastik så blir ärren mer synliga.

Huden lossas, och halsmusklerna/underhudsvävnaden stramas upp med stygn som kroppen sakta löser upp själv. Därefter stramas huden till och hudöverskottet skärs bort. Slutligen sys huden både ”på insidan” samt med vanliga yttre stygn, Oftast sys huden med stygn som kroppen löser upp själv men ibland sättes stygn som måste tas bort. Ett drän placeras ibland i såret bakom vardera öra, för att dränera bort vätska som annars skulle ta dagar-veckor för kroppen att avlägsna. Slutligen anbringas ett bandage.

Vad händer efter operationen?

Efter att du väckts ur narkosen är du initialt litet trött och får vila en stund på postoperativa uppvaket. Du är då uppkopplad till EKG- samt saturationsmätare (mäter syrgashalten i blodet). När du kvicknat till ordentligt och inte längre behöver övervakningsutrustning kopplat så flyttas du till en postoperativa del där du får vila litet till, och när det känns ok får du litet mat och dryck. Efter kontroller att allt ser bra ut, så får du efter utskrivningssamtal med både kirurg och sköterska åka hem. Halsen är då litet svullen men det brukar inte göra särskilt ont. Ett halslyft görs som dagkirurgi det vill säga att Du åker hem samma dag som operationen. Innan hemgången får du med dig en del läkemedel samt instruktioner angående hur dessa skall tas.

Om det har lagts drän bakom öronen så får du komma tillbaks för dränborttagning och kontroll dagen efter operationen. Oavsett dräntagning eller ej så brukar det planeras in ett återbesök 1-2 veckor efter operationen, för kontroll och eventuell stygntagning. Förhoppningsvis är då det mesta av eventuella blåmärken borta. Du får då ny ärrvårdsinformation. Om inte snitten lagts väldigt nära hårlinjen så rekommenderar vi ärrtejpning upp till 6 mån efter operationen, dels för att få så smala och mjuka ärr som möjligt, dels för att skydda ärren mot starkt solljus. Man bör som alltid försöka undvika stark solbestrålning på ärren det första året.

Vilka risker innebär ett halslyft?

Alla operationer har sina mer allmänna risker, och det är då riskerna för blödning, infektion, samt nervskada. Om det skulle uppkomma svullnad, ömhet, rodnad eller andra problem så skall du självklart snarast ta kontakt med den plastikkirurg som opererat dig. Vad gäller nervskada så blir det alltid en viss påverkan på känselnerverna i områdena närmast snitten, och den känseln brukar komma tillbaks, oftast till full känsel. Det man absolut vill undvika vid ett halslyft är skada på de nedersta av ansiktets motoriska nervgrenar, dvs de nerver som styr muskelfunktioner runt munnen. Vår erfarenhet är att det är det synnerligen ovanligt med den typen av nervskada. Vad gäller postoperativa ärr så läggs snitten snitten så att ärren skall bli så litet synliga som möjligt, och ärren runt öronen brukar bli smala och fina dock aldrig osynliga. De ärr som riskerar synas litet mer är framförallt ärren bakom öronen. Ärr undertill hakan brukar läka fint men ärr mitt på halsen (ovanligt) blir ju ofta litet mer synliga. Här kan man då vid behov behandla ärren med tex silikontejp. Även om ärrens slutliga utseende till stor del är beroende av genetik (dvs hudens egna läkningsförmåga) så vill vi att du följer våra råd för att få så fina ärr som det bara går.

Ställ en fråga till våra experter!


Dina frågor skapar plastikinfo.se


Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!

Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.

Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!


 


  •  
  •  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.

  • Fantastiskt så mycket hjälp jag har fått genom att läsa de här sidorna. Nu känner jag mig mycket säkrare och tryggare.
    Sofie
    Stockholm
  • Vilket jobb ni har lagt ner för att samla all den här informationen!
    Marie E
    Malmö
  • Tack för all hjälp. Hittade det mesta under FAQ och det jag inte hittade där fick jag svar på nästan direkt när jag mailade.
    Karin
    Stockholm
  • Raka och seriösa svar. Man märker att ni vet vad ni pratar om
    Eva-Marie
    Linköping
  • Tur att jag hittade den här sidan på nätet. Stort tack!
    Erik
    Norrköping
  • Tack för alla svar nu känns allt mycket lugnare
    Maria
    Göteborg