Gynekomasti
Har män bröstkörtlar?
Ja, även män har bröstkörtlar som även om de i snitt är betydligt mindre än kvinnors har samma uppbyggnad som dessa. Körtlarna kan tillväxa på grund av en obalans mellan kvinnligt och manligt könshormon en situation som inträffar naturligt vid födseln, under puberteten och när män blir äldre. Situationen när en mans bröstkörtlar blir större än normalt kallas för gynekomasti och kan åtgärdas genom en plastikkirurgisk operation. En tillväxt av bröstkörtlarna hos män kan även utlösas av diverse mediciner, dopingpreparat och ett antal sjukdomar. Det är därför viktigt att en läkare undersöker dig och lyssnar på din medicinska historia innan en operation och vid behov skickar dig för provtagning och andra undersökningar för att utesluta bakomliggande orsaker vilka skall behandlas innan en operation av bröstkörtlarna genomförs.
Hur åtgärdar man gynekomasti?
Det finns flera olika tekniker för att avlägsna överskott av bröstkörtel hos män, samtliga görs under narkos. Den vanligaste tekniken innebär att plastikkirurgen öppnar huden längst med nedre delen vårtgården och tar ut överskottet av bröstkörtlarna den vägen. Såret sys ihop med trådar som kroppen löser upp och inte behöver tas bort. Ärren hamnar i kanten mellan vårtgård och vanlig hud och blir svårt att se men aldrig helt osynligt. Ofta lägger plastikkirurgen in ett dränage (tunn slang som avlägsnar sårvätska och blod) i varje bröst vilket får vara kvar i allt från ett par timmar till något dygn. En annan teknik kallas för ”pull-through” och innebär att plastikkirurgen gör ett litet hål i huden vid sidan om bröstet och sedan drar ut körteln bit för bit. Det innebär att det inte blir några ärr på själva brösten utan två små ärr vid sidan om. Slutligen går det att i vissa fall avlägsna överskottsvävnaden med en fettsugningsmaskin. Trots namnet är det inte bara fett som går att få bort med en sådan utrustning utan det finns i dag speciella kanyler som gör att det går att suga ut även bröstkörtel framgångsrikt. Ibland är körteln så stor att det skulle bli ett stort hudöverskott kvar om man avlägsnar körtelvävnad. Vid dessa tillfällen kan det vara nödvändigt att avlägsna även hud vilket innebär mer synliga ärr antingen runt vårtgården eller tvärs över bröstet.
Vad händer efter operationen?
Du kan lämna kliniken samma dag som operationen eventuellt med ett dränage (tunn slang för att avlägsna sårvätska) i varje bröst. Om Du har dränage när Du går hem kommer Du tillbaka dagen efter för att avlägsna dessa. Bandageringen kan variera mellan olika plastikkirurger men vanligen så har Du tejpar och/eller en gördel över bringan när Du lämnar kliniken och återkommer efter cirka en vecka för att avlägsna bandagen. Första tiden kommer du vara missfärgad och svullen och det tar flera veckor innan färgen är normal och svullnaden försvunnit. Under en period därefter så är vävnaden hård och kan kännas knölig. Det är först efter några månader som vävnaden känns normal igen och ärren behöver ett helt år för att blekna fullt ut. De flesta kliniker gör en slutkontroll efter sex till tolv månader.
Vilka risker finns det?
Som vid all kirurgi så finns det risk för infektioner och blödning. En blödning som behöver åtgärdas kirurgiskt är ovanlig men märks antingen genom att det rinner större volymer än normalt i dränagen eller att ett bröst svullnar kraftigt och smärtar. När det gäller att förebygga infektioner så finns det olika uppfattningar bland plastikkirurger huruvida det är nödvändigt med antibiotika i profylaktiskt syfte. Oavsett om du får penicillin under och efter operationen eller inte så skall Du vara uppmärksam på tecken till infektion så som rodnad, svullnad, tilltagande smärta, vätska från såren etcetera och kontakta din klinik om de uppkommer. Vidare så kan känseln i vårtgård och vårta påverkas och vid större operationer där även hud avlägsnas finns risk att cirkulationen till vårtgården försämras vilket i värsta fall kan leda till vävnadsdöd.
Ställ en fråga till våra experter!
Dina frågor skapar plastikinfo.se
Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!
Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.
Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.