Hudförändringar
Många olika varianter
Det finns ett stort antal hudförändringar, vissa som funnits från födseln och andra som dyker upp senare i livet. Många är helt ofarliga men kan ändå upplevas besvärande på grund av estetiska skäl eller att de sitter i vägen när man rakar sig, har glasögon, hamnar under bh-band etcetera. Andra hudförändringar är av allvarligare karaktär och kan behöva avlägsnas för att inte förstöra vävnader eller sprida sig och till och med bli livshotande. Det är svårt även för en läkare att avgöra om en hudförändring är ”snäll” eller om den behöver avlägsnas. En specialist i hudsjukdomar kan med speciella hjälpmedel ibland avgöra enbart på utseendet vilken förändring det rör sig om men inte sällan krävs att man tar ett prov eller avlägsnar hela förändringen och skickar på analys för att vara helt säker på diagnosen. Förändringar som har funnits under lång tid utan att förändra sig är vanligen inte farliga men förändringar som exempelvis växer snabbt, har ojämn form och/eller blir såriga och blöder bör kontrolleras av en hudläkare.
Hudcancer är en av de cancerformer som ökar snabbast i Sverige vilket hänger samman med vårt moderna leverne med exempelvis mycket exponering för sol. Samtidigt är det en cancerform som ofta kan botas genom tidig upptäckt och behandling vilket ofta innebär kirurgiskt avlägsnande. Av de som diagnostiseras med malignt melanom botas mellan 80 och 85 procent och 95 procent av de med skivepitelcancer botas. Basalcellscanser botas nästan alltid. Det är därför viktigt att vi har kontroll på vår hudkostym och tidigt upptäcker förändringar som är nya, växer snabbt, har ett ojämnt utseende, blöder etcetera och kontaktar sjukvården. De vanligaste hudcancerformerna är skivepitelcancer, basalcellscancer (basaliom) och malignt melanom. Dessa beter sig olika och kräver sin speciella behandling enligt de vårdprogram som finns inom sjukvården i Sverige.
Hur avlägsnas en hudförändring?
Hudläkare kan ibland ta bort förändringar genom att frysa, bränna eller skrapa dem och vid mindre förändringar även operera bort. Vissa hudförändringar behandlas även med strålning eller salva med cellgift i. Plastikkirurgen kommer vanligen in i bilden då det rör sig om en större förändring, en som måste tas bort med stora marginaler eller en som sitter komplicerat till. Vid dessa tillfällen kan inte alltid huden sys ihop direkt utan plastikkirurgiska tekniker kan behövas för att flytta hud från närliggande områden eller som transplantat för att täcka såret. Förändringar där det finns misstanke om att den är elakartad kan Du få hjälp av den offentliga vården att avlägsna. Den vanliga gången är att man börjar hos sin vårdcentral där det görs en första bedömning. Anser man där att det är rent estetiska orsaker till att ta bort förändringen får Du vända dig till den privata vården men finns det misstanke om att förändringen kan vara elak så tar de antingen bort förändringen själva, remitterar till hudklinik för djupare bedömning eller direkt till plastikkirurgisk klinik för operation.
Efter borttagandet av en hudförändring
När en hudförändring tas bort kirurgiskt blir det alltid ett ärr som givetvis kan variera i storlek och utseende men som aldrig blir osynlig. Tar Du bort en förändring av estetiska skäl måste Du därför väga ärrent mot dina besvär med förändringen. Ibland kan ärrent bli mer estetiskt störande än förändringen var. En erfaren plastikkirurg kan förutse ärrets utseende och hjälpa dig att göra ett underbyggt beslut. Vid en elakartad förändring är givetvis ärrets utseende underordnat den medicinska vinsten.
Ett ärr efter borttagande av en hudförändring skall skötas om som vilket annat ärr som helst. Du kan läsa mer om ärr och hur de skall tas om hand för att bli så optimala som möjligt här.
Ställ en fråga till våra experter!
Dina frågor skapar plastikinfo.se
Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!
Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.
Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.