Bröstförstoring
Vad innebär en bröstförstoring?
Bröstförstoring är i dag det vanligaste ingreppet inom den estetiska plastikkirurgin i Sverige och syftar till att öka bröstens volym och förbättra deras form genom att lägga in konstgjorda implantat (bröstproteser) eller Din egen vävnad under bröstkörtlarna. Det finns många orsaker till att en kvinna vill förstora sina bröst som exempelvis att de tappat volymen på grund av amning eller graviditet. Vissa kvinnor har små bröst av genetiska skäl och vill ha en volym som bättre matchar kroppen och tekniken används också då bröst skall rekonstrueras efter att de opererats bort på grund av cancer. De första försöken att förstora kvinnors bröst skedde för mer än hundra år sedan då med patientens egen fettvävnad eller injektioner med exempelvis flytande silikon eller paraffin. De första implantaten gjorda av silikon kom 1962 och har under åren utvecklats och är idag standard inom branschen även om förstoring med fettväv åter används i liten skala vid små förändringar av bröstens form. De implantat som används idag är i de allra flesta fall fyllda med en silikongel (cohesivgel) och kallas ofta ”gelehallonimplantat”. Läs mer om implantat längre ner på sidan.
Lite om implantat (bröstproteser)
Sedan de första bröstimplantaten kom 1962 så har utvecklingen varit enorm. Höljet har alltid varit av silikon men fyllningen har varit av många olik slag så som flytande silikon, sojaolja, koksaltsvatten etcetera. I dag finns det bara två typer av fyllning i implantaten kvar, silikongel (gelehallonimplantat) och koksaltsvatten (koksaltsimplantat) där de förstnämnda är de absolut vanligaste idag. Förutom materialet i fyllningen finns det olika former, ytor och en uppsjö av olika tillverkare. Det här är ett område som vi tycker behöver en egen sida där vi beskriver skillnaderna och vad Du skall tänka på vid valet av implantat. Du hittar vår implantatsida via knappen här nedanför eller via menyerna högst upp på sidan.
Hur går en bröstförstoring till?
Det absolut vanligaste sättet att förstora bröst idag bygger på att ett silikonimplantat läggs antingen direkt under bröstkörteln eller under den stora bröstmuskeln vilken ligger under bröstkörteln. Operationen sker vanligtvis i narkos även om det i undantagsfall går att lägga in implantaten i lokalbedövning eller ryggbedövning. I dag gör de flesta kirurger ett snitt under bröstet för att kunna lägga in proteserna men det finns tekniker där man går in via snitt i armhålan eller i kanten av vårtgården. Det finns för och nackdelar med alla tre teknikerna där de flesta plastikkirurger idag anser att fördelarna väger över för snittet under bröstet.
Något som det pratas mycket om är om implantaten läggs över eller under ”muskeln”. Den muskel man menar är den stora bröstmuskeln (pectoralis major) som ligger direkt under bröstkörteln. Egentligen ligger implantaten aldrig helt under denna muskel utan vid så kallad ”under muskel” tekniken så är det bara de översta två tredjedelarna som har muskeltäckning. När används de två placeringarna? Enda orsaken till att lägga implantatet under muskeln är för att få mer vävnad som täcker implantatet vilket minskar risken för att det känns och syns genom huden. I och med att implantaten utvecklats har behovet av mycket vävnadstäckning minskat vilket tillsammans med att en under muskeln placering innebär större risker för komplikationer exempelvis att muskelrörelser påverkar implantatet och att implantat och bröstkörtel inte följer varandra vilket kan ge så kallad dubbelprojektion (double bubble, db) har det blivit allt vanligare att implantaten placeras över muskeln. En placering framför muskeln är en mer anatomiskt naturlig position och ger möjlighet för implantatet att följa med i bröstets rörelser och förändring. En framförplacering ger även ett lättare förlopp för Dig efter operationen med mindre smärta etcetera. Förenklat kan man säga att hos patienter som har mycket litet egen vävnad i brösten kan en bakom placering vara att föredra medan det kan vara en fördel att lägga implantatet framför muskeln när det finns tillräckligt med vävnad för att få en adekvat täckning och moderna implantat används. Det är viktigt att förstå att det inte finns något absolut rätt eller fel när det gäller placering utan Du måste diskutera för och nackdelar med Din plastikkirurg. En läkare som säger att hen bara lägger in framför eller bara bakom muskeln är inte insatt i ämnet och kan inte ge sina patienter optimal hjälp i beslutet.
När proteserna är på plats och plastikkirurgen kontrollerat att det inte finns några kärl som blöder så syr hen igen såret i flera lager vanligen med trådar som kroppen själv bryter ner och inte behöver plockas bort. När patienter vaknar från narkosen brukar de säga att det känns ”trångt” under vävnaderna på bröstkorgen. Den känslan brukar släppa efter en liten stund när kroppen slappnar av. Ibland kan det göra lite ont i ryggen vilket kan verka märkligt när operationen sker på framsidan av kroppen men beror på att även vävnaderna på baksidan av bröstkorgen spänns när vävnaderna på framsidan trycks framåt (tänk Dig kroppen som en tunna klädd med tyg, drar man på ett ställe så spänns tyget runt hela tunnan). Du kan nästan alltid åka hem samma dag som operationen och alla seriösa kliniker ser till att du har ett telefonnummer där Du kan nå den som opererat Dig eller annan plastikkirurg vid kliniken.
Vad händer efter operationen?
Efter en bröstförstoring åker Du nästan alltid hem hem samma dag som operationen. Dagens narkosmedel lämnar kroppen snabbt och det är betydligt lättare att komma igång om man är i sin hemmiljö än i sjukhusmiljö. Efter operationen kommer du vara fysiskt begränsad under en tid när det gäller användandet av armar och bröstmuskler. Det innebär att du inte kan lyfta och bära som vanligt och det kan vara svårt att få upp armarna ovanför huvudet utan att det gör ont. Här är det viktigt att lyssna på Din kropp och inte fortsätta göra något som gör ont. Känn efter vad som går bra utan att det gör ont och öka på belastningen dag för dag. Fysisk aktivitet som inte inbegriper armarna som exempelvis promenader går alldeles utmärkt att börja med direkt efter operationen. Beroende på hur plastikkirurgen valt att bandagera dig kan det vara svårt att duscha som vanligt tills dess att förbanden avlägsnats.
Det finns skillnader mellan olika kliniker hur man följer upp patienter efter en bröstförstoring men vanligt är att Du får komma tillbaka till kliniken efter cirka en vecka. Om du har fått tejpar på brösten efter operationen tas dessa bort vid detta tillfälle och byts mot en sport-Bh. En sköterska eller läkare ger dig instruktioner om hur du skall sköta om brösten framöver. Ofta vill plastikkirurgen att du har sport-Bhn i ett par månader för att förhindra att implantaten sjunker för långt ner. En slutkontroll brukar göras när det gått sex till tolv månader efter operationen. Vissa med ett arbete utan tunga fysiska inslag kan vara tillbaka på jobbet efter 1-2 veckor medans tyngre arbete kan kräva ytterligare någon veckas sjukskrivning.
Vilka risker finns det?
Vid alla kirurgiska ingrepp finns det en risker så även vid bröstförstoringar även om denna operation hör till de plastikkirurgiska ingrepp där det förekommer minst komplikationer och allvarliga sådana är mycket ovanligt. Vad som kan störa och förlänga läkningsprocessen är framför allt infektioner. Vissa plastikkirurger ger antibiotika i förebyggande syfte vid den här typen av infektioner men andra inte tycker det är nödvändigt. Även om du får antibiotika så finns det inget sådant som helt kan garantera att det inte blir infektioner i såret vilket kan leda till att såret kan behöva skötas om med omläggningar, rengöring etc. Det är därför viktigt att den klinik där Du opereras har möjlighet att ta hand om sårkomplikationer och att Din plastikkirurgen har kunskap och erfarenhet av sårläkningsprocessen och hur man tar hand om problem i denna. Blödningar är mycket ovanligt dels på grund av att plastikkirurgen har bra insyn i operationsområdet och kan försluta eventuella kärl som blöder dels på grund av att implantatet i sig fungerar som ett tryckförband efter operationen. Efter operationen upplever de flesta att de har nedsatt känsel i vårta och vårtgård. Vanligen har känseln blivit i stort sett normal efter 6-12 månader men de finns de som fortsatt har försämrad känsel på någon sida och vissa upplever en förbättrad känsel. En vanlig fråga är om man kan amma efter en bröstförstoring. Svaret är att bröstförstoring inte påverkar amningsförmågan så hade Du kunnat amma innan operationen så kan Du det även efter operationen. Även om komplikationer är ovanligt vid denna typ av operation så skall Du alltid se till att Du får med dig ett journummer när Du lämnar kliniken där du kan nå den som opererat dig eller annan plastikkirurg vid kliniken.
Vid sidan om de möjliga medicinska komplikationerna kan resultatet även estetiskt få oönskade avvikelser från det optimala så som exempelvis rippling (veckbildning), dubbelprojektion, felaktigt läge på proteserna etcetera. Det här är problem som vanligen kan åtgärdas vilket normalt den plastikkirurg som opererat dig tar hand om. En komplikation som kan sägas ligger mellan de medicinska och de kosmetiska är så kallad kapselkontraktur. Runt implantatet bildas alltid en bindvävskapsel, det är kroppens naturliga reaktion. I de flesta fall så blir denna kapsel tunn och mjuk och ger inga problem men ibland kan den av idag okänd anledning dra ihop sig (kontrahera sig) varvid hålrummet där protesen ligger blir mindre och implantatet trycks ihop vilket ibland kan orsaka smärta. Du märker detta på att bröstet blir hårt och drar ihop sig och kan bli som en tennisboll. Behandlingen är enkel och innebär att plastikkirurgen tar ut protesen, skär sönder kapseln, gör proteshålan större och lägger tillbaka protesen. De seriösa protestillverkarna ger i dag en mångårig kapselkontrakturförsäkring vilket kan göra att en separat försäkring för detta som en del kliniker erbjuder kan vara onödig.
Två saker som brukar diskuteras i samband med komplikationer till bröst är BIA-ALCL och BII. BIA-ALCL står för bröstimplantatassocierat anaplastiskt storcellslymfom vilket är en extremt ovanlig tumörform där man sett en koppling till en viss typ av yta på implantaten. Det är alltså inte fråga om bröstcancer och risken för den tumörformen påverkas inte av en bröstförstoring. BII står för breast implant illnes vilket enkelt uttryckt innebär ett stort antal symptom som man har diskuterat men inte kunnat visa att de är kopplade till bröstimplantat. Då det krävs en hel del plats för att kunna förklara dessa begrepp på ett seriöst sätt så har vi gjort två separata sidor där vi gör vårt bästa för att förklara vad det handlar om. Du kommer till dessa sidor via knapparna nedan eller via menyerna högst upp på sidan.
Ställ en fråga till våra experter!
Dina frågor skapar plastikinfo.se
Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!
Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.
Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.