Loading...

Mastektomi vid könsdysfori/könsinkongruens

När det tilldelade könet inte stämmer med könsidentiteten

Könsdysfori - könsinkongruens

Könsinkongruens är en situation som uppstår då det kön en person tilldelats vid födseln (vanligen baserat på könsorganets utseende) inte stämmer överens med den könsidentitet som personen har. Har personen ett lidande och obehag av sin könsinkongruens så har personen en könsdysfori. Ofta känner personer med könsdysfori en stark och ihållande känsla av att vara född i fel kropp. Att en person har könsdysfori behöver inte innebära att hen vill byta kön utan kan även handla om en önskan att inte tillhöra något kön alls eller båda (”icke binär”) vilket exempelvis kan försvåras av att personen har bröst vilket kan innebära en dysfori och önskan att bli av med dessa. De operationer som utförs i syfte att få den fysiska kroppen att bättre stämma med personens könsidentitet kallas könsbekräftande operationer.


Hur går en mastektomi till?

En av de operationer som kan bli aktuella vid en könsbekräftelse är borttagande av kvinnliga bröst, en så kallad mastektomi. Beroende på bröstens storlek och utseende kan operationen utföras på olika sätt och därmed ge ärr av olika utseende. Vid mycket små bröst kan samma teknik som vid en gynekomasti hos cis-män användas (se under rubrik ”gynekomasti”) det vill säga att ett snitt läggs runt nedre delen av vårtgården varigenom körtelvävnad tas ut. Denna teknik ger minimalt med ärr men kan tyvärr sällan användas på grund av bröstens storlek. Vid måttligt stora bröst kan körtel och hud avlägsnas genom att huden öppnas cirkulärt runt vårtgården, hud mellan snittet och vårtgården avlägsnas, körtelvävnad tas ut och det yttre såret dras ihop kring den förminskade vårtgården. Vid denna teknik hamnar ärren runt den förminskade vårtgården och kan i början vara lite veckat. Den här tekniken brukar kallas för ”periareolär” mastektomi. Vid större bröst måste så mycket hud tas bort att det inte räcker med att bara ta bort den runt vårtgården utan plastikkirurgen måste ta bort hud längst hela bröstet och ta ut den förminskade vårtgården i en ny öppning i huden. Resultatet blir ärr tvärs över bröstet och runt vårtgårdarna. Denna teknik brukar kallas ”infra mammar”- eller ”double incision” mastektomi. Oavsett vilken teknik som används så utförs operationen i narkos. Då målet är att skapa en manlig bringa är det viktigt att den som utför operationen har stor erfarenhet av just detta ingrepp då den teknik för mastektomi som lärs ut under utbildningen till plastikkirurg huvudsakligen syftar till att kunna skapa ett kvinnligt bröst efter exempelvis en bröstcanceroperation hos kvinnor. Givetvis är tekniken med så kallade T-ärr som används vid bröstförminskningar på kvinnor inte lämplig vid dessa operationer då utseendet indikerar ett kvinnligt bröst.

Vad händer efter operationen?

Efter operationen är du bandagerad över brösten och har ett dränage (tunn slang som avlägsnar sårvätskan) i varje bröst. Några timmar efter operationen kan du lämna sjukhuset och ibland kan man redan då ta bort dränagen men ibland får man ha kvar dem till dagen efter. Bandagen får man vanligen ha kvar i cirka en vecka. När de avlägsnas så kan man vara rejält svullen och missfärgad och det är bra att använda en binder eller gördel över bringan den första tiden. Det kan ta många veckor innan svullnad och färg är normal igen och ärren tar som vid all kirurgi ett år att blekna och blir aldrig osynliga.

Vilka risker finns det?

Även om mastektomi kan räknas som en ytlig operation så finns det risker, fram för allt förknippade med sårläkningen. En infektion i såret kan fördröja läkningen och resultera i ett sämre estetiskt utseende på ärren. Det är därför viktigt att Du är observant på tecken till infektion så som rodnad, nytillkommen svullnad, sårbildningar, feber etcetera och kontaktar din plastikkirurg om de uppkommer. Det skiljer sig mellan olika plastikkirurger när det gäller att ge antibiotika i förebyggande syfte men oavsett hur de förhåller sig när det gäller sådan så skall alltid en uppkommen infektion behandlas på ett adekvat sätt. Andra exempel på komplikationer som kan uppstå är blödning och förändrad känsel i vårta och vårtgård. En ovanlig komplikation är att cirkulationen till vårtgården försämras så mycket att en del av den dör (vävnadsnekros).

Ställ en fråga till våra experter


Dina frågor skapar plastikinfo.se


Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!

Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.

Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!


 


  •  
  •  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.

  • Fantastiskt så mycket hjälp jag har fått genom att läsa de här sidorna. Nu känner jag mig mycket säkrare och tryggare.
    Sofie
    Stockholm
  • Vilket jobb ni har lagt ner för att samla all den här informationen!
    Marie E
    Malmö
  • Tack för all hjälp. Hittade det mesta under FAQ och det jag inte hittade där fick jag svar på nästan direkt när jag mailade.
    Karin
    Stockholm
  • Raka och seriösa svar. Man märker att ni vet vad ni pratar om
    Eva-Marie
    Linköping
  • Tur att jag hittade den här sidan på nätet. Stort tack!
    Erik
    Norrköping
  • Tack för alla svar nu känns allt mycket lugnare
    Maria
    Göteborg