BIA-ALCL
Vad är BIA-ALCL
Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma (BIA-ALCL) beskrevs första gången 1997 och i Juni 2023 hade 1264 fall totalt i hela världen registrerats och i Sverige färre än 10 fall varför tillståndet får anses som extremt ovanligt. BIA-ALCL är inte bröstcancer utan ett så kallat non-Hodgkin's lymfom (cancer i immunsystemet) och är framför allt kopplat till texturerade implantat speciell typ och tillverkare vilken nu är tillbakadragen från marknaden. Inga säkra fall av BIA-ALCL har påvisats hos personer som bara haft släta implantat.
Symtom och utredning
Symptom på BIA-ALCL uppkommer vanligen mer än ett år efter operationen och i snitt hela 8-10 år efter att implantaten lagts in. De vanligaste symptomen är svullnad av bröstet som inte går att förklara på annat sätt, att bröstet känns hårdare och att patienten upplever smärta i bröstet. Det här är väldigt ospecifika symptom som kan bero på andra betydligt vanligare tillstånd i bröstet så som kapselkontraktur, att implantatet gått sönder, infektion och trauma mot bröstet. Det är därför viktigt att Du i händelse av att dessa symptom dyker upp utreds på ett adekvat sätt. Vanligen är det bröstmottagningen i din hemregion som har resurser för detta. Utredningen inbegriper vanligen ultraljud eller magnetresonansundersökning samt att man tar prov på vätskan runt implantatet för analys av specifika markörer för BIA-ALCL.
Behandling av BIA-ALCL
BIA-ALCL där man bara påvisat celler kring implantatet utan spridning i kroppen behandlas kirurgiskt genom att implantat och kapsel opereras bort. I mer avancerade fall kan det även bli aktuellt med cellgiftsbehandling och/eller strålning. Du kan läsa mer om BIA-ALCL på följande hemsidor:
U.S Food & Drug Administration (amerikanska läkemedelsmyndigheten)
Ställ en fråga till våra experter!
Dina frågor skapar plastikinfo.se
Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!
Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.
Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.