Armplastik (gäddhäng)
Vad är en armplastik?
En armplastik (eller överarmsplastik som det också kallas) innebär att din plastikkirurg minskar på överskottshuden på överarmarna genom att skära bort vävnad på insidan. Överskott av hud på armarna kan uppstå exempelvis i samband med viktnedgång men även på grund av att huden genom åldrande tappar sin elasticitet. Det är viktigt att Du är medveten om att operationen ger synliga ärr på insidan av överarmarna. Ibland kombineras ingreppet med fettsugning av området antingen i samband med operationen eller som en förberedande åtgärd en tid innan armplastiken.
Hur går en armplastik till?
En armplastik kan genomföras i lokalbedövning men i de flesta fall så blir Du sövd. Under operationen avlägsnar plastikkirurgen överskottshud och underliggande fettvävnad ner till den muskelhinna som finns innanför. Därefter utför hen en noggrann blodstillning vilket innebär att man bränner på de blodkärl som öppnats under operationen. För detta så används en så kallad diatermi vilket innebär att en ström koncentreras just på kärlet som blöder vilket då försluts. Slutligen så sys såren ihop, vanligen med suturer som kroppen själv löser upp och alltså inte behöver plockas bort. När operationen är färdig så läggs ett bandage på armarna. Detta kan se ut på lite olika sätt men det är viktigt att det ger ett visst tryck för att förhindra svullnad. Ibland kan förbandet försvåra för vätska att ta sig från nedre delen av armen och handen som kan svullna upp lite under den första tiden efter operationen. Om du håller händerna högt och rör på fingrarna så går svullnaden ner.
Vad händer efter operationen?
Efter operationen väcks Du ur narkosen och kan då uppleva lite sveda från områdena där huden avlägsnats. Fingrarna är ofta lite svullna och känns då stela. Det är bra om Du håller armarna lite högt och rör på fingrarna vilket minskar på svullnaden. Denna operation utförs som en poliklinisk operation vilket innebär att Du åker hem samma dag som operationen efter att Din läkare och narkospersonalen har kontrollerat att allt ser bra ut. Vanligen har Du kvar bandagen cirka en vecka varefter Du kommer tillbaka till Din klinik och avlägsnar dem. Armarna kan då ha en del blåmärken och vara svullna. Personalen på kliniken kommer berätta för dig hur du skall sköta om dina armar och sår första tiden. Vanligen innebär det att Du får någon form av kompression på överarmarna och uppmanas att tejpa ärren under ett par månader. Som med alla ärr så skall Du undvika att få direkt solljus på dem under första året.
Vilka risker finns det?
Alla operationer har risker och även om den här operationen är väldigt ytlig så finns det faktorer att väga in i sitt beslut om en eventuell operation. Det blir ett relativt stort sår som sys igen vilket innebär en risk för infektioner. Vissa plastikkirurger ger antibiotika i förebyggande syfte medans andra menar att det inte behövs. Oavsett om du får antibiotika direkt efter operationen eller inte så skall du vara observant på infektionstecken så som ökad smärta, rodnad, vätska från såret, feber. En infektion kan leda till att delar av såret går upp om den inte tas om hand så vid minsta misstanke skall du kontakta din plastikkirurg. Tänk på att även om personal inom den offentliga vården gärna vill hjälpa till så mycket de kan så ingår det inte i deras uppdrag att ta hand om mindre infektioner orsakade av operationer i privat regi utan du skall alltid i första hand vända dig till den som opererat dig.
Blödning är en risk man alltid måste räkna med vid all kirurgi även om det vid denna typ av operation är mycket ovanligt stt det uppstår blödningar som behöver åtgärdas. Teoretiskt kan det uppstå skador på de nerver som finns i området men det får betraktas som högst ovanligt. Det är viktigt att Du är medveten om att ärren kommer vara synliga och längst hela insidan av överarmarna.
Ställ en fråga till våra experter!
Dina frågor skapar plastikinfo.se
Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!
Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.
Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.