Loading...

Fillerbehandling

Fyller ut och ger volym

Vad är en filler?

En filler är en substans som injiceras i huden i syfte att fylla ut ett område där vävnad försvunnit exempelvis på grund av ålder eller där Du av andra anledningar vill öka volymen. Det finns ett flertal produkter på marknaden och av de som används i Sverige är i stort sett alla i dag av en typ som kroppen bryter ner. Det skiljer lite i nedbrytningshastighet men för de flesta handlar det om cirka sex månader. Många av dessa filler består av ett ämne som heter Hyaluronsyra och som finns naturligt i kroppen. Från början så utvanns hyaluronsyran från tuppkammar och användes fram för allt för injektioner i leder. När man insåg att ämnet kunde användas för att fylla ut rynkor och förstora läppar och liknande behövdes större mängder och tekniker för att tillverka hyaluronsyra syntetiskt togs fram.

Under årens lopp har det funnits filler som blir kvar i kroppen permanent exempelvis plexiglaskulor och plast (polyakrylamid) men då dessa har visat sig vara förknippade med mycket allvarliga komplikationer används dessa inte i Sverige idag.


När går det att använda en filler?

En filler är en passiv utfyllnad det vill säga att den inte har någon medicinsk effekt så som att påverka celler på ett aktivt sätt. Fillern passar därför bra i områden där man bara vill ha en volymsökning exempelvis rynkor som inte orsakas av muskler utan som sitter passivt i huden. Typiska områden är de rynkor som går från näsan ner mot munnen och de nedanför mungiporna. Det går också bra att använda filler för att öka volym på områden som inte har rynkor exempelvis läppar och över kindbenen. Det är viktigt att det område man fyller ut klarar det ökade tryck som uppstår när volymen ökar. En van plastikkirurg skall känna till de olika vävnadernas uppbyggnad och kunna avgöra var filler kan läggas och i vilken mängd. 

Skillnaden mellan Filler och Boyulinumtoxin-a

Ofta får vi frågan vad som skiljer en filler från botulinumtoxin-a (vilket ofta kallas för Botox). Svaret är i princip allt. Filler är som sagt en passiv utfyllnad medans Botulinumtoxin inte ger någon volym alls utan aktivt bryter förbindelsen mellan celler och de nerver som aktiverar dem. För att botulinumtoxin-a skall fungera måste därför rynkan som man vill komma åt orsakas av muskler. Typiska rynkor som åtgärdas med Botulinumtoxin är de så kallade argrynkorna mellan ögonen och skrattrynkorna vid sidan om ögonen.

Finns det risker med filler?

Ja, som med alla behandlingar där ämnen injiceras så finns det risker även om komplikationer har blivit mycket ovanligare i och med att de permanenta fillerna försvunnit. Den allvarligaste risken med de nedbrytningsbara fillerna är att de kan komma in i ett blodkärl och stoppa blodflödet i det vilket kan leda till att vävnad dör. Man måste då omedelbart lösa upp fillern med ett enzym som bryter ner hyaluronsyran. Enzymet heter hyaluronidas och skall finnas på plats hos den som injicerar filler. Det vanligaste problemet efter en fillerbehandling är ojämnheter och att behandlaren lagt olika mängder av filler på höger och vänster sida vilket ger en asymmetri. Det kan också hända att filler blir inkapslat och inte bryts ner i den takt som tänkt varför det blir kvar en hård knöl (granulom).

I och med att den nya lagen om estetiska operationer och behandlingar trädde i kraft 2021 måste den som sprutar in filler vara legitimerad sjukvårdspersonal (läkare, sjuksköterska eller tandläkare) vilket förhoppningsvis skall göra att komplikationerna efter dessa behandlingar skall bli ännu mer ovanliga.

Ställ en fråga till våra experter!


Dina frågor skapar plastikinfo.se


Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!

Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.

Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!


 


  •  
  •  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.

  • Fantastiskt så mycket hjälp jag har fått genom att läsa de här sidorna. Nu känner jag mig mycket säkrare och tryggare.
    Sofie
    Stockholm
  • Vilket jobb ni har lagt ner för att samla all den här informationen!
    Marie E
    Malmö
  • Tack för all hjälp. Hittade det mesta under FAQ och det jag inte hittade där fick jag svar på nästan direkt när jag mailade.
    Karin
    Stockholm
  • Raka och seriösa svar. Man märker att ni vet vad ni pratar om
    Eva-Marie
    Linköping
  • Tur att jag hittade den här sidan på nätet. Stort tack!
    Erik
    Norrköping
  • Tack för alla svar nu känns allt mycket lugnare
    Maria
    Göteborg