Bröstförminskning
Varför gör man en bröstförminskning?
Bröst med stor volym och därmed stor tyngd innebär ett stort medicinskt problem för många kvinnor genom att de exempelvis orsakar smärtor från rygg och nacke. En bröstförminskning eller reduktionsplastik som det också kallas syftar till att minska bröstens volym och därmed tyngd med ett estetiskt bra slutresultat. Detta är en mycket vanlig operation och på grund av de besvär en stor byst kan orsaka så kan vissa kvinnor få operationen inom den offentliga vården. Detta kräver att kvinnan uppfyller vissa kriterier när det gäller bystens storlek och BMI vilket specificeras i de nationella riktlinjer som finns utarbetade.
Även om målet med operationen är den samma så finns det ett stort antal olika metoder som används runt om i världen vilka resulterar i olika ärr efter operationen. De vanligaste metoderna ger ärr i form av ett ankare (runt vårtgården, ner från denna och i bröstfåran under bröstet) men det finns metoder där exempelvis ärret i bröstfåran saknas helt eller delvis. Vilken metod som används beror på plastikkirurgens erfarenhet av en viss metod och bröstets utseende och storlek.
Hur går operationen till?
En bröstförminskning sker alltid i narkos (med lokalbedövning som komplement) och tar 1-2 timmar att genomföra. Under operationen så avlägsnar kirurgen så mycket av bröstkörtelvävnaden som ni kommit överens om, flyttar upp vårta och vårtgård, formar kvarvarande vävnad och avlägsnar hud så att det som blir kvar passar till den nya bröstvolymen. Såren sys ihop i flera lager med suturer som kroppen själv löser upp och som därför inte behöver tas bort. Ibland lägger kirurgen in ett dränage (tunn slang som avlägsnar sårvätska och blod) i varje bröst som får sitta i allt från några timmar till ett par dagar. Bandageringen efter operationen skiljer sig mellan olika kirurger där vissa föredrar att skydda brösten med tejpar som sitter i cirka en vecka medans andra sätter på en sport-bh direkt efter operationen.
Den bröstkörtelvävnad som avlägsnas skickas ofta på analys till patologer framför allt om patienten är över 40 år men olika kliniker och sjukhus har lite olika riktlinjer avseende detta. Orsaken till att vävnaden skickas på analys är att man vill säkerställa att det i preparatet finns elakartade celler vilket skulle innebära att patienten behöver ytterligare behandlingar.
Vad Händer efter en bröstförminskning?
Du kan lämna kliniken samma dag som operationen eller dagen efter. Om du har fått dränage i brösten kan dessa vanligen avlägsnas innan Du åker hem men ibland behöver de sitta ytterligare något dygn. Den första tiden kommer Du framför allt ha besvär med fysisk aktivitet som inbegriper armar och bröstmuskler. Det finns inga absoluta gränser för hur mycket Du får lyfta etcetera utan det gäller att lyssna på kroppen. Märker Du att en viss rörelse gör ont så avstår Du från den och försöker försiktigt någon dag senare. På det sättet kommer du under de första veckorna kunna göra mer och mer. Gamla myter som att man skall "kämpa sig igenom värken så går den över" stämmer absolut inte utan gör bara värken värre och långvarigare. Fysisk aktivitet som inte inbegriper armar och bröstmuskler som exempelvis promenader får du gärna börja med så snart som möjligt. Det är bara bra för kroppen och läkningen om Du rör på dig.
Hur lång sjukskrivning Du behöver beror på vad för slags arbete Du har men vanligen behövs två till fyra veckor. Vanligen kommer man tillbaka till kliniken efter cirka en vecka för kontroll och ta bort eventuell tejp. I det här läget är brösten vanligen missfärgade och svullna. Volymen kommer successivt minska och sjunka nedåt och brösten får då en mer naturlig form en process som pågår under flera månader. Läkningen tar dock betydligt längre tid och under den första tiden skall Du sköta om brösten på flera sätt. Under de första månaderna efter operationen är det mycket viktigt att brösten får stöd så att de inte sjunker för mycket. Du kommer därför få en sport-Bh av din Klinik som du skall ha på dig de första månaderna framför allt på dagtid. Du skall också tejpa ärren under de första månaderna och undvika direkt solljus på ärren under det första året (om Du skall vara i solljus utan Bh eller baddräkt kan Du skydda ärren med tejp eller solskydd med minst faktor 50.
Även om såren ytligt stt läker snabbt så tar hela läkningsprocessen minst ett år och under detta år kommer dina ärr att förändras. I början är de hårda och röda men kommer successivt blekna och mjukna men det är som sagt först efter något år som de mognat klart. Det är viktigt för dig som patient att förstå att ärr aldrig blir osynliga utan de kommer finnas där resten av ditt liv. Olika människor får också olika resultat efter en läkningsprocess i huden varför två personer som genomgått samma operation kan få väldigt olika utseende på sina ärr. Detta beror på många olika saker så som vilka gener man har och om läkningsprocessen har påverkats exempelvis av infektioner.
Vilka risker finns det vid en bröstförminskning?
Liksom vid alla plastikkirurgiska operationer finns det risk för infektioner och blödning. Vissa plastikkirurger ger antibiotika i syfte att minska infektionsrisken medan andra inte tycker det behövs. Oavsett vilken strategi din plastikkirurg väljer så finns alltid risken för infektion varför Du skall vara uppmärksam på symptom så som rodnad, svullnad, tilltagande smärta, vätska från såret etcetera och kontakta din klinik vid dessa tecken. Blödning som behöver åtgärdas kirurgiskt är mycket ovanligt men om det skulle uppstå märker Du det genom att ena bröstet svullnar kraftigt och smärtorna från det bröstet tilltar. Se till att Du får ett telefonnummer där Du kan nå den som opererat dig eller annan plastikkirurg på kliniken dygnet runt den första tiden efter operationen.
Efter operationen upplever de flesta en sämre känsel i vårta och vårtgård. Detta förbättras vanligen och efter ett halvår till ett år har många fått tillbaka normal känsel men vissa har fortsatt sämre och vissa faktiskt bättre. Amningsförmågan kan påverkas av en bröstförminskning men det är oklart hur stor den risken är. Troligtvis påverkas den inte hos den stora majoriteten av opererade kvinnor.
Ställ en fråga till våra experter!
Dina kommentarer skapar plastikinfo.se
Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler kommentarer vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla kommentarer och frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!
Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.
Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.