Loading...

Ärr och ärrbehandlingar

Begränsningar i hudens reparationssystem

Varför får vi ärr?

Vi vet att våra celler i kroppen kan nybilda den vävnad de befinner sig i det är nämligen vad som händer hela tiden i våra kroppar. Alla våra vävnader byts ut kontinuerligt i olika hastighet. Vår hud till exempel är helt utbytt efter ett par månader. Men om vi får en skada i huden så bildas ett ärr istället för normal hud. Det här kan tyckas märkligt då det kan kännas mer logiskt att låta cellerna använda sin förmåga till att nybilda huden istället. Orsaken handlar om hastighet. Ärrläkning går mycklet snabbare än nybildning (regeneration) av vävnaden och under människans evolution så har det varit helt livsviktigt att läka sår så fort som möjligt för att inte exempelvis infektioner skulle uppstå. Naturen har helt enkelt prioriterat organismens överlevnad framför kvalité på vävnaden. Då huden är vår yttersta vävnad skadas den lätt och det är nog få om några vuxna människor som inte har ärr på kroppen. De skador som ligger bakom ärr i huden kan variera stort från mycket små skador som insektstick till brännskador där större delen av hudkostymen har blivit ärromvandlad. En aspekt på ärr som man kanske inte alltid tänker på är att de ofta har en koppling till specifika minnen positiva eller negativa. En hockeyspelare kanske minns med glädje den där segern i NHL när hen ser sitt ärr i ansiktet medans en person som fått sina ärr vid en misshandel kan må mycket dålig då minnena triggas igång av att se sina skador.

Huden består av flera lager och det vi ser som ett ärr är egentligen resultatet av ärrläkning i läderhuden. Cellerna i det översta lagret kan faktiskt nybilda detta lager helt och hållet om såret inte är för stort men då detta lager är så mycket tunnare än läderhuden är det resultatet i det senare som syns på utsidan. En ärrvävnad är en cellfattig oorganiserad vävnad som saknar många av de funktioner som finns i oskadad hud så som hållfasthet och elasticitet.


Keloid och hypertrofiska ärr

Ärr som blivit ovanligt tjocka på grund av överdriven produktion av bindväv men som håller sig inom det ursprungliga sårets begränsningar kallar man för ett hypertrofiskt ärr. Hypertrofi av ärr förekommer framför allt på kroppsområden med spänd hud så som på ryggen, skuldran, över bröstbenet etcetera. Även skadans uppkomstmekanism påverkar risken för hypertrofiska ärr med en ökad risk vid exempelvis brännskador. Infektioner i såret och genetiska faktorer kan också förhöja risken.

I en keloid begränsas inte den överdrivna bindvävsproduktionen till det ursprungliga sårets storlek utan ärrent växer utanför detta och blir större än själva såret var från början. Dessa ärr som vanligen uppstår i mörk hud och framför allt på öronsnibbar, skuldror och bröstkorgen kan utvecklas flera år efter att skadan läkt.

Kan man bli av med ett ärr

Med dagens tekniker kan inte ett ärr tas bort helt men ofta kan utseendet förbättras och ärret göras mindre synligt. Givetvis kan ett ärr gömmas med en tatuering och på så sätt bli mer eller mindre "osynligt".

Ett ärr som är brett och hypertrofiskt exempelvis på grund av en infektion eller undermålig kirurgisk teknik kan ofta förbättras helt enkelt genom att det opereras bort och det sår som uppstår sys ihop på ett optimalt sätt. Detta innebär dock inte att ärret försvinner utan bara att det blir mindre iögonfallande. Om det framför allt är en röd ton i ärret som stör så kan ibland laserbehandling bleka ner ärret. Ett ärr som blivit tjockt kan ibland fås till att sjunka ihop genom att spruta in steroider (kortison) in i läderhuden. När det gäller keloider finns ett antal olika behandlingar som prövats och används i olika delar i välden så som tryckbehandling, strålning, steroider etcetera.

Ibland kan ärr ge funktionella besvär exempelvis om det sitter över en led och där begränsar rörligheten. I dessa fall blir det frågan om rekonstruktiv plastikkirurgi där man exempelvis kan svänga in vävnad från oskadade områden och därigenom bryta ärrets dragning i huden. Denna typ av operationer utförs vanligen inom den offentliga vården i Sverige.

Som Du säkert förstår efter att ha läst detta så är ärr och ärrbildning ett mycket brett område där olika typer av ärr behandlas bäst på olika sätt. Det är därför viktigt att den läkare som bedömer ditt ärr och avgör behandling har stor erfarenhet av just ärr och hur de behandlas. En plastikkirurg arbetar dagligen med sår och de ärr dessa ger upphov till och är därför van att avgöra vad som skulle kunna förbättra just ditt är och vad som troligen inte skulle fungera.

Ställ en fråga till våra experter!


Dina kommentarer skapar plastikinfo.se


Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler kommentarer vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla kommentarer och frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!

Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.

Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!


 


  •  
  •  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.

  • Fantastiskt så mycket hjälp jag har fått genom att läsa de här sidorna. Nu känner jag mig mycket säkrare och tryggare.
    Sofie
    Stockholm
  • Vilket jobb ni har lagt ner för att samla all den här informationen!
    Marie E
    Malmö
  • Tack för all hjälp. Hittade det mesta under FAQ och det jag inte hittade där fick jag svar på nästan direkt när jag mailade.
    Karin
    Stockholm
  • Raka och seriösa svar. Man märker att ni vet vad ni pratar om
    Eva-Marie
    Linköping
  • Tur att jag hittade den här sidan på nätet. Stort tack!
    Erik
    Norrköping
  • Tack för alla svar nu känns allt mycket lugnare
    Maria
    Göteborg