Könsbekräftande kirurgi i offentlig vård
Eftersom jag, Gunnar, är starkt involverad i den könsbekräftande kirurgin vid könsdysfori så får vi här på Plastikinfo.se en hel del frågor kring detta ämne. Något som många undrar är vilken hjälp personer med detta problem kan få av den offentliga vården.
Enkelt uttryckt innebär könsdysfori att en person har en upplevelse av sin könsidentitet som inte stämmer med det fysiska könet. Exempelvis har personen en Y-kromosom som andra könskromosom och utvecklar en manlig kropp och könsorgan men upplever sig helt och fullt som kvinna. Vi kan nog alla föreställa oss det lidande det skulle innebära att vakna varje morgon och känna oss precis som vi gör men när vi tittar i spegeln ser en kropp som är tvärt emot vår könsidentitet. Sedan 1972 finns det en lag i Sverige som personer med detta problem rätt till viss hjälp inom den offentliga vården.
Personer med misstänkt könsdysfori utreds av speciella team med specialkunskap kring detta en process som ofta tar flera år och eventuellt mynnar ut i en könsdysforidiagnos. Personen kan sedan ansöka hos socialstyrelsens rättsliga råd om juridiskt könsbyte (nytt personnummer) och ingrepp i könsorganen och borttagande av könskörtlar. Det är först efter att ett sådant beslut som den genitala operationen kan bli aktuell. Operationer i brösten (bröstförstoring eller mastektomi) kräver dock inget tillstånd varför dessa operationer formellt kan utföras utan tillstånd om personen är 18 år eller äldre. En klok plastikkirurg ser dock till att personen i fråga har diskuterat detta med en kompetent psykolog/psykiatriker och att denne anser att personen skulle må bättre av ett ingrepp.
Inom den offentliga vården erbjuds personer med könsdysfori utredning, hormonbehandling, röstträning av logoped och vid behov röstförhöjande kirurgi och nedtagning av Adamsäpplet, bevarande av könsceller, borttagande av livmoder och könskörtlar (äggstockar eller testiklar), konstruktion av ett könsorgan som stämmer med personens könsidentitet och borttagande av bröstkörtlar (mastektomi) respektive bröstförstoring. I dagsläget utförs inte ansiktskirurgi i feminiserande syfte inom den offentliga vården förutom i forskningsprojekt.
Kommentera gärna inlägget!
Dina frågor och kommentarer skapar plastikinfo.se
Vår hemsida är tänkt att kunna ge oberoende och vetenskapliga svar på alla de frågor du har kring plastikkirurgi och plastikoperationer. Ju fler frågor vi får in desto bättre kan vi forma vår information för att passa just er som besöker oss. Alla frågor är välkomna och du får givetvis vara anonym!
Om du skickar med bilder så skriv gärna om vi får lägga ut dem tillsammans med svaret. Det är lättare för andra att förstå svaret om de kan se utgångsläget.
Passa på att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ingen reklam bara faktabaserade nyheter från våra experter.